11. mai 2016

Richard Strauss "Elektra" MET Opera ülekanne Coca Cola Plazas

Richard Strauss
„Elektra“
Libreto Hugo von Hofmannsthal

Esietendus 25. 01. 1909 Dresdenis
New York Metropolitan Opera  








Dirigent: Esa-Pekka Salonen
Lavastaja: Patrice Chéreau
Näitejuht: Vincent Huguet
Lavakunstnik: Richard Peduzzi
Kostüümikunstnik: Caroline de Vivaise
Valguskunstnik: Dominique Bruguière

Osatäitjad:
Nina Stemme -Elektra











Adrianne Pieczonka -Chrysothemis











Waltraud Meier-Klytämnestra











Burkhard Ulrich- Aegisthus,











Eric Owens-Orestes












Tutvustusest
 Richard Straussi tragöödia Vana-Kreeka jäärapäisest ja kättemaksuhimulisest printsessist on 2014. a lahkunud legendaarse lavastaja Patrice Chéreau viimane töö.
Peetakse Straussi parimaks ooperiks. Väljatulekul väga edukas ning nüüdisajal helilooja kõige sagedamini esitatav teos. Helikeelelt, orkestratsioonilt ja vokaalikäsitluselt 20. saj alguse üks uudsemaid ning julgemaid oopereid. Kujutab endast Sophoklese tragöödia väga jõulist, karmi ja raevukat käsitlemist. Tugevasti mõjutatud tollal valitsenud ekspressionismi esteetikast ja Sigmund Freudi psühho-analüüsist. Nimiosa on vokaalselt üks kõige nõudlikumaid osi ooperi-literatuuris üldse.

Väga huvitav antiikne krimidraama, mille peateemaks kättemaks. Kättemaks kui sundmõte.  Etenduse alguse raevukas trepi luuaga nühkimine sümboliseerib justkui neid sundmõtteid Elektra peas, mis mürgitavad tema elu. Lavakujundus ja kostüümid on robustsed.  
Elektra näeb välja kui kodutu eluheidik. Nina Stemme osatäitmine on suurepärane nii dramaatiliselt kui ka vokaalselt, raevukas ja metsik.









Richard Straussi ei ole kerge kuulata, seda näitas ka pooltühi saal. Tõsi ta on, ühtegi n.ö. ilusat aariat ma „Elektrast“ üles ei noppinud. Nautisin pigem ooperi instrumentaalset poolt- orkestrit.
Strauss ei ole just sage külaline meie ooperilavadel. Olen kuulanud kontsertetendust „Roosikavaler“, millegipärast on vahele jäänud 2015. aasta kontsertetendus „Arabella“. „Roosikavaleri“ ajastutruud lavastust  nägin ka  Viini ooperiteatris.
Avastamisrõõmu Straussiga on, eks Richard Strauss ongi nagu ooperikoolis järgmine klass minu jaoks.
 Sama kuulus kui helilooja on ka libretist Hugo von Hofmannsthal, kes lisaks „Elektrale“ on kirjutanud libretod Straussi ooperitele „Roosikavaler“, „Ariadne Naxosel“, Naine ilma varjuta“, „Arabella“ ja „Egiptuse Helena“.
Loomingu Raamatukogus on avaldanud Hugo von Hofmannsthalilt:
„ Väikesi vaatlusi : esseed, kõned“ ,














„Teed ja kohtumised“.












Pean need üle lugema.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar