16. august 2016

David Messer "Sigmund"

Taas üks ülestõusmise lugu. Intrigeeriv idee, seekord on surnuist üles ärganud Sigmund Freud.
Kirjanduslikult ei ole raamat küll selline meistriteos nagu „Ta on tagasi“,  Timur Vermes. "Ta on tagasi"  , aga huvitav lugeda, värskendab meenutusi Freudi teooriatest. Naerma ei aja, kuigi ainest huumoriks oleks küllaga- Freud külastab sekspoodi, tutvub internetiga, käib oma majamuuseumis Viinis, saab kirja, mis minevikus temani ei jõudnud jne. Nalja tegemine Freudi kulul ei ole ka autori eesmärk, pigem on raamat nostalgiline minevikumeenutus ja tuleviku avastamine Freudi poolt. Freud meenutab oma kunagisi kliente ja leiab samasuguseid kliente tänapäeval, inimese põhiolemus on jäänud samaks. Freud käib ülikooli linnas kollokviumil, kus Freudiks, Alfred Adleriks, Carl Gustav Jungiks ja teisteks Freudi kollegideks ja õpilasteks kehastunud üliõpilased väitlevad.  Raamatu lõpus peab Freudi tänapäevases Londonis  võõrustanud psühhoterapeut suure kaitse-kiidukõne Freudile.
Raamatus jookseb ka teine liin- noored ameeriklased Vietnami sõjas. See liin jääb kuidagi poolikuks, kuigi lõpus jookseb Freudi liiniga kokku. Teise liini stiil on võrdlemisi naivistlik, kuid see ei seganud minul raamatut nautimast.
Lk. 252 „Mööda mõõtmatut helesinist taevavõlvi sõudsid aeglaselt värvi muutes ja veidraid mustreid moodustades pilved. Taevane vool kandis neid tundmatust sügavusest sinna, kus ärka päike, ja tundus, et miski ei suuda häirida nende suursugust rivi. Vajunud õhkõrna rohtu, vaatasid nad päid teineteise vastu surudes ja käest kinni hoides taevasse, unustades aja ja lahusoleku.“

Raamatus on juttu Freudi kuulsast lapselapsest kunstnik  Lucian Freudist. Märgitakse ära fakt, et  Lucian Freudi maal, millel on tööhõivebüroo magava sotsiaaltöötaja elusuuruses akt, müüdi 2008.a. toimunud Christie’ kunstioksjonil rekordilise hinnaga 33,6 miljonit dollarit  vene oligarhile Abramovitšile.
Christie’ oksjonimaja pressiesindaja ütles ajakirjandusele: “See maal on lihtne ja mõnevõrra lõpetamata kirjeldus Freudi kunsti peamisest iseloomujoonest – lihavate inimeste ja asjade jõuline ja vaieldamatu kohalolek meie igapäevaelu väga materialistlikus ja tarbimisele häälestatud maailmas.” Maali näeb siin: https://en.wikipedia.org/wiki/Benefits_Supervisor_Sleeping

David Messer
Sigmund
Vene keelest tõlkinud Margus Leemets
Kirjastus Varrak

260 lehekülge

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar