24. august 2016

Richard J.Davidson koos Sharon Begleyga "Aju emotsionaalne elu"

Taas üks raamat ajust ja järgmine järjekorras: Dean Burnett  „Ajuvaba aju“.
Miks ma neid raamatuid loen? Huvitav on. Kuigi ligi pool raamatust on sellest, kuidas vaimse praktika ja emotsioonide suunamise, näiteks meditatsioon, abil aju toimimist muuta, ei ole see minu eesmärk. Minu eas inimene tavaliselt tunneb end piisavalt kaua ja kui ta on tahtnud midagi muuta, siis on seda juba teinud, on nüüd endaga leppinud ja rahul.
Kuigi, mitte kunagi pole hilja muuta ja muutuda, sellest kirjutas minu seni lemmik-ajuraamat- Norman Doidge „Muutuv aju“.

Mõned väljakirjutused tegin loetust:
Lk. 14.  Emotsionaalne stiil hõlmab kuut mõõdet. Need kuus mõõdet ei ole mitte isiksuse konventsionaalsed aspektid ega lihtsad emotsionaalsed omadused või tujud, rääkimata sellest, et neid saaks käsitleda vaimuhaiguste diagnostiliste kriteeriumitena, kuid need peegeldavad tänapäevase neuroteaduse avastusi.
·         Säilenõtkus- kui aeglaselt või kiiresti tagasilöökidest toibutakse.
·         Hoiak- kui kaua ollakse võimelised säilitama positiivset emotsiooni.
·         Sotsiaalne Vaist-kui varmas ollakse ümbritsevate inimestelt sotsiaalseid signaale vastu võtma.
·         Eneseteadlikkus- kui hästi tunnetatakse emotsioone peegeldavaid kehalisi aistinguid.
·         Kontekstitundlikkus- kui hästi suudetakse reguleerida oma emotsionaalseid vastuseid, arvestades parasjagu toimivat konteksti.
·         Tähelepanelikkus- kui terav ja selge on fookus.

Kui lugeja on varem lugenud/sirvinud eneseabi raamatuid, siis on tal loetust aimu, kuigi ehk lihtsamas käsitluses ja teisiti nimetatult.
Raamatus on peatükk Oma emotsionaalse stiili hindamine, saab ennast ja teisi hinnata.

Mind häirib teiste juures kõige rohkem kontekstitundlikkuse puudumine ehk koha ja aja sünkroonsuse puudumine, mis jätab mulje labasusest, familiaarsusest ja vulgaarsusest.

Isiksus ja temperament peegeldab emotsionaalse stiili kuue mõõtme isemoodi kombinatsiooni. Võtame isiksuseomaduste Suure Viisiku, ühe psühholoogia standardse klassifikatsioonisüsteemi: avatus kogemusele, meelekindlus, ekstravertsus, sotsiaalsus ja neurootilisus.
·         Kogemustele avatud inimestele on tugev Sotsiaalne Vaist. Ta on ka väga Eneseteadlik, ja mis puutub tema Tähelepanelikkuse stiili, siis on ta enamasti Keskendunud.
·         Meelekindlal inimesel on hästi arenenud Sotsiaalne Vaist, Tähelepanelikkuse osas on ta Keskendunud ning tal on terav Kontekstitundlikkus.
·         Ekstravertne inimene toibub kiiresti tagasilöökidest ja paikneb seega Säilenõtkuse spektri Kiire taastumise otsas. Tal on Positiivne hoiak.
·         Sotsiaalsel inimesel on peen Kontekstitundlikkus ja tugev Säilenõtkus, tal kipub olema Positiivne Hoiak.
·         Neurootiline inimene toibub tagasilöökidest aeglaselt. Tal on sünge Negatiivne Hoiak, ta on suhteliselt vähe kontekstitundlik ja Tähelepanelikkuse stiili poolest kipub ta olema hajevil.

Nii on raamatus kirjas, kuid alati on erandeid.

Emotsionaalse stiili mõõtmete kombinatsioone:
·         Impulsiivne- hajevil Tähelepanelikkuse ja väikese Eneseteadlikkus kombinatsioon.
·         Kannatlik- suure Eneseteadlikkuse  ja suure Kontekstitundlikkuse kombinatsioon. Teadmine, et kui kontekst muutub, muutuvad ka teised asjad, aitab kannatlikkust säilitada.
·         Häbelik- Säilenõtkuse osas Aeglase taastumise ja vähese Kontekstitundlikkuse kombinatsioon. Kontekstitundlikkuse puudumise tulemusel ulatuvad häbelikkus ja ettevaatlikkus normaalsest kaugemale.
·         Läbematu- Aeglase Taastumise (Säilenõtkus), Negatiivse Hoiaku, suure Eneseteadlikkuse ja Hajevil oleku (Tähelepanelikkus) kombinatsioon.
·         Optimistlik-Kiire Taastumise (Säilenõtkus) ja Positiivse Hoiaku kombinatsioon.
·         Krooniliselt õnnetu- Aeglase Taastumise (Säilenõtkus) ja Negatiivse Hoiaku kombinatsioon, mille tulemuseks on, et inimene ei suuda positiivseid emotsioone alal hoida ning takerdub pärast tagasilööke negatiivsetesse emotsioonidesse.

Viimaste tsitaatide  puhul  jäid mul leheküljenumbrid märkimata.
Ilus sõna „säilenõtkus“. Leidsin mõiste haridussõnastikust: säilenõtkus, resilientsus ● võime edukalt kohaneda ja areneda märkimisväärselt raskes, riskirohkes keskkonnas.


Richard J.Davidson koos Sharon Begleyga
„Aju emotsionaalne elu.
Kuidas aju ainulaadne toimimine mõjutab teie mõtteid, tundeid ja elu – ja kuidas te saate seda muuta“
Tõlkinud Signe Rummo
The New York Timesi bestseller
Kirjastus Äripäev 2016
414 lehekülge


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar