12. oktoober 2016

Steve Cavanagh "Kaitse"


„Kaitse“ on  segu Lee Childist ja Grishamist, selline oleks võinud olla tulemus kui need kaks krimikirjanikku oleksid ühise raamatu kirjutanud. Tegu on aga hoopis Steve Cavanagh ’i esikromaaniga, väga hea kriminaalromaaniga. Meeldib kindlasti kõigile, kes Lee Childist ja Grishamist lugu peavad: Jack Reacher kohtusaalis.

Steve Cavanagh on sündinud ja kasvanud Belfastis ja praktiseerinud advokaadina. Romaan „Kaitse“ kandideeris  2015 aastal kirjandusauhinnale Ian Fleming Steel Dagger for best thriller, mida annab välja Suurbritannia krimikirjanikke ühendava organisatsioon Crime Writers’ Association.  (Võitis 2015  Karin Slaughter, Ersenilt on temalt 2005.a. ilmunud „Pimedusega löödud“, võiksin lugeda.)
Steve Cavanaghist saab rohkem lugeda siit: http://stevecavanaghbooks.com/blog/




Raamatu moto on
 Enne karistus- siis otsus“
Lewis Carroll „Alice imedemaal“
Peategelane on kohtuadvokaat Eddie Flynn, taskuvarga poeg, nooruses kindlustus pettur.  Ema soovil ja hea sõbra toel sai temast advokaat. Ja selgus, et need kaks ametit ei olegi nii erinevad:
Lk. 18 „Kõik need oskused ja võtted, mida olin eduka sulina arendanud ja kasutanud - tähelepanu kõrvalejuhtimine, pettemanöövrid, veenmine, sisendamine, näppamine, vahetus, peitmine- neid meetodeid olin kasutanud aastaid tagasi tänaval, aga sama palju ka viimase üheksa aasta jooksul kohtus. Tegelikult polnud midagi muutunud. Olin vaid profiili vahetanud.“
Raamatus kohtume Eddiega ajal, kui ta on otsustanud advokaadi ametiga lõpu teha, on läbinud alkoholismi võõrutusravi ja elanud üle abielulahutuse. Vene maffia New Yorgis võtab ta kinni, riputab pommi selga ja sunnib kaitsma mõrva-süüdistuse eest oma ninameest. Tagatiseks hoiab maffia pommi pulti enda käes ja on võtnud Eddie 10 aastase tütre vangi.
Eddiel on 48 tunni jooksul korraga 3 ülesannet: kaitsta oma klienti, päästa oma tütar maffia küüsist ja püüda ise ellu jääda. Õnneks on Eddiel sõpru oma mõlemast eluperioodist. Sellest raamat ongi.

„Kaitse“ on huvitav, tempokas ja põnev kuni viimase leheküljeni välja. Lõpeb märuliga  kohtumajas ja kohtuhoone õhkulendamisega.
Samavõrd kui seikluslikkus, Eddie sulioskused ja füüsilised võimed on põnevad, on veelgi põnevamad Eddie oskused, arutlused  ja kadestamisväärt kiirreageeri-mine kohtusaalis. (Grishamilt pole ammu midagi ilmunud ja kui märul välja jätta siis Cavanagh on igatahes värskem.)

Cavanagh on väga hea uus nimi eestikeelses krimikirjanduses.  Tõsine ja mehine kriminull, soovitan!

Steve Cavanagh
„Kaitse“
Inglise keelest tõlkindu Ann Kuslap
Kirjastus Ersen 2016

303 lehekülge

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar