4. mai 2017

Mats Olsson "Paremateski peredes"

Uuriv ajakirjanik Harry Svensson, tuttav autori debüütkrimkast   Mats Olsson "Karista ja lase surra"  tegutseb jälle. Seekord jookseb keset suveööd Harry Solvikenis asuva maja ukse taha väike võõras tüdruk. Harry laseb tüdruku sisse ja päästab ta nii tagaajajate küüsist. Tüdruk ei räägi midagi , vaikib. Tagaajajad luusivad ümber maja, nii et Harrygi poeb peitu. Vastupidiselt enamusele inimestest tavapärases situatsioonis, ei tule Harryle hommikul pähegi politseisse pöörduda. Ta otsustab ise välja uurida, kes on see tüdruk ja kes teda taga ajavad.

Ja nii see lugu käima läheb. Harryt abistavad tuttav neiu politseist, endine tüdruksõber, vana sõber- politseipensionär, Leedust pärit sisserännanu ja paljud teised. Naistele Harry meeldib, iseendale meeldib Harry ka.
Vastasrindes on perekond Björkenstam, motojõuk Dark Knights ja Venemaalt pärit ihukaitsjad.
Läbi mitmete- setmete seikluste lahendab Harry Svensson saladuse, miks 8 aastast Emmat armutult taga aetakse, lisaks tulevad päevavalgele veel natsiliikumine, narkokaubandus ja ärid Vene oligarhidega.
Õnneliku lõpuga krimka- pahad saavad karistatud, Emma on kiindunud Harrysse ja Harry ning politseineiu suhe on kuumenemas. Selle järgi võib arvata, et Harry Svensson tegutseb mõnes raamatus veel.
Ma ei ole kindel, et järgmist loen. Mind on uurivad ajakirjanikud ära tüüdanud. Raamatutes on nad, vaata, et nutikamadki kui politsei. Kuritegusid lahendavad kiirelt ja tehniliste abivahenditeta. Milline käestlastud ressurss kuritegude lahendamisel. Aga kirjutatud on ladusalt, tõlgitud hästi ja vägagi loetav.

Mats Olsson
„Paremateski peredes“
Rootsi keelest tõlkinud Kadri Papp
Toimetanud Hille Lagerspetz
Varrak 2017

312 lk 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar