3. august 2017

Kaks krimkat "Valve lõpp" ja "Sekt"

Stephen King
„Valve lõpp“
Tõlkinud Silver Sära
Ajakirjade kirjastus 2017
429 lehekülge







Kolmas raamat triloogiast, esimesed  „Härra Mercedes“  Stephen King "Härra Mercedes"
 ja“ Mis hundi suus see hundi oma“. Avastasin, et teist raamatut ma ei olegi kirja pannud.
Peategelased on juba esimesest raamatust tuttav  Billy Hodges ja teises raamatus temaga ühinenud autistlik Holly Gibney. Bill Hodges on nüüd juba üle 70 aasta vana ja võrdlemisi väeti oma tervisehädadega. Aga kriitilistes olukordades suudab ta end kokku võtta ja on actionstseenides füüsiliselt vägagi võimekas. Holly, kes on nüüd Bill Hodgesi partner eradetektiivi büroos, on andekas arvuti käsitseja ja internetist andmete nuhkija ning muidu ka nutikas naisterahvas. Selles viimases raamatus nutikamgi kui Bill Hodges, rääkimata Billy endisest partneri Pete’st uuest partnerist.
Mersumõrvar Brady Hartsfield, kes 2. raamatus jäi liikumatu ja oimetuna, kuid saladuslikuna, haiglasse lamama, arendab 3. raamatus lisaks telekineesile  oma andeid veelgi. End enesetapuprintsiks nimetav Brady võtab nõuks 2. raamatus Round Here kontserdil ellujäänud teismelised interneti kaudu enesetappudele kihutada.
Loomulikult ei saa Bill Hodges ja Holly Gibney lasta sellel sündida.
Raamatu sisu läheneb asisema lugeja jaoks fantaasiale, mängu tulevad lisaks telekineesile ja arvutiprogrammiga mõjutamisele teadvuse ümberpaigutumine ühest inimkehast teise. Pean ennast ka asisemaks lugejaks, aga lugesin lõpuni- suuresti tänu Kingi väga heale  jutustamisoskusele. Lõpus pöördus kõik jälle tavaliseks - vaim, teadvus sai kolida küll uude kehasse, aga lugu lõpetatakse ikka tavalise märuli ja füüsilise arveteõiendamisega.

Kolmest raamatust oli minu lemmik „Härra Mercedes“. 2. ja 3. raamatus tuli paratamatult ette kordusi ja kolmas  kaldus minu jaoks liialt fantaasiasse. Aga hästi kirjutatud kõik ja põnevust jagus ka kõigisse. Kui Stephen King peaks veel krimkasid kirjutama, loen kindlasti. Kahjuks sümpaatse Bill Hodgesiga enam siinilmas kohtuda ei õnnestu.


Michael Katz Krefeld
„Sekt“
Taani keelest tõlkinud Minna Salmistu
Varrak 2017
326 lehekülge







Kolmas Taani krimikirjaniku ja stsenaristi raamat Ronga sarjast. Eelnevalt eesti keeles ilmunud: „Rööpalt maas“ 2014 ja „Kadunud“ 2016 Michael Katz Krefeld "Kadunud"
Ja järjest paremaks lähevad raamatud, minu arvates  on „Sekt“ kolmest parim.

Peategelane endine politseiuurija Thomas Ravnsholt, hüüdnimega Ronk, on eht  põhjamaine tegelane – alkoholi ja süümepiinade käes vaevlev ja vääramatu õigustundega. Samas nii raskepäraselt kui Wallanderi lood ei mõju, lehekülgi ka raamatutes tunduvalt vähem. Ikka on mul tegemata ammukavatsetud krimkades tegustevate uurijate andmebaas: nimi, vanus, perekond, iseärasused jne. Võibolla on keegi sellise juba teinud.

Ronk on pärast oma elukaaslase Eva õnnetut surma koduse röövmõrva läbi, Ronk oli loomulikult tööl, sunnitud politseist (ajutiselt?) lahkuma ning  tegutseb nüüd eradetektiivina. Eva mõrv jäi lahendamata ning igas raamatus püüab Ronk ise süüdlast leida, kasutades nii seaduslikke kui ka seaduse piiril kõikivaid võtteid. Ka „Sektis“ ei õnnestu Rongal  Eva mõrva lahendada, kuid tal õnnestub tungida äärmuslikku ususekti ja see lammutada enda jaoks üpris eluohtlikul viisil.  Sekti satub Ronk seeläbi,et rikas ärimees palkab ta otsima oma kadunud poega.
Raamatu  põnevus ongi peidus Ronga seikluses äärmuslikus  ususektis, mis muuhulgas tegeleb vaimude väljaajamisega. Kerge oleks uskuda, et kõik, mis sektis toimub, on autori väljamõeldis, aga paraku nii see ei ole.  Väidetavalt on autor kirjutanud raamatu tegelikkuse ainetel ja põhjalikult tutvunud oma ainesega.

Kõik Krefeldi raamatud on hästi ja hoogsalt kirjutatud, puudub tarbetu taak, tunda annab  autori kinostsenaariumi kirjutamise kogemus.
Michael Katz Krefeld, sündinud 1966 a Kopenhagenis on Taani krimikirjaniku Herman Krefeldi poeg. isa Herman kirjutas oma raamatud 1945.aastal nii et temast ei tea ma midagi.
Oma karjääri alguses tegi noor Krefeld lühifilme, hiljem kirjutas stsenaariume krimiseriaalile, tuntud on tema krimiseriaal „Surma anatoomia“  


Kuna Eva mõrva saladus jäi ka „Sektis“ lahendamata, on oodata järge.

Ronk kuulas sellist muusikat:
Huey Lewis And The News - I Want A New Drug

Hea rock on mulle ikka meeldinud ja kui palju põnevaid bände avastan ma tänu raamatutele. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar